Utan vänskap ingen musik

Utan vänskap ingen musik

0

POPSTAD HÄSSLEHOLM. Enligt fyramannabandet Alpaca Dream börjar Hässleholm kännas som en kulturstad än en gång, med nya band och fler speltillfällen än tidigare år. Vi träffade bandet för en pratstund i deras replokal.

(FÖLJ LÄNKARNA I BOTTEN PÅ DENNA ARTIKEL FÖR ATT LÄSA ÖVRIGA DELAR AV REPORTAGET POPSTAD HÄSSLEHOLM)

– Vi cyklade runt och pratade om överdrivet långa bandnamn som skulle platsa i ett psykedeliskt projekt och då slog det oss: Happy Alpaca Dream,  som sedan blev bara Alpaca Dream, berättar Viggo Olsson, sångare och gitarrist.

Väggarna i Markans källare pryds av målningar. Nedtonad belysning vilar över hörnsoffan där killarna – som ser ut att komma direkt från 90-talets indiepop-scen – pratar om sina influenser.

Lär av varandra

– Vi har alla olika inspirationskällor vilket är bra för på så sätt har vi kunnat visa varandra band och musikstilar vi inte hittat själva, säger Viggo Olsson.

Och när det gäller låtskrivandet har Alpaca Dream hittat ett recept som fungerar – Viggo som är frontmannen är även låtskrivaren. Han spelar in låtarna hemma i demoversion innan han presenterar det för bandet som sedan hjälps åt med att få ihop det. 

Trots att bandet hittills bara har gjort två livespelningar finns många välproducerade låtar redan ute på musiktjänsten Spotify.

– För den senaste EP:n var bandet Tame Impala en stor inspiration, men resten av bandet har lagt till sina influenser, säger Viggo.

– Sammantaget lyssnar vi på allt från  underground-hiphop till pop, säger Oscar Jensen.

– Vi kommer alla från en musikalisk bakgrund, vissa av oss har gått på musikskolan i Hässleholm och spelat i ensembler… vi har hittat vår egen  väg genom musiken innan vi hittade varandra och allt föll på plats, säger Oscar Jensen.

Alpaca Dream i replokalen under allaktivitetshuset Markan. Reza Kazemi (bas), Viggo Olsson (sång, gitarr), Oscar Jensen (trummor) och Sixten Wahlgren (gitarr).

Hellre sixten än Mccartney

Sixten Wahlgren på gitarr är det senaste tillskottet. Han hoppade på Alpaca Dream strax innan spelningen på stadsfestens lilla scen,  när platsen plötsligt blev vakant.

– Vi visste ju att du kunde spela, och vi är kompisar sedan innan. Det viktigaste är att hitta någon som stämmer in i bandet. Hellre Sixten än Paul McCartney, skrattar Reza Kazemi.

Humorn är påtaglig i rummet – så snart en tystnad uppstår fylls den snabbt upp av en snabb kommentar eller ett skratt. Det som svetsar samman bandet är vänskapen.

–  Vi har varit vänner länge och därför blev det naturligt att spela ihop. Kommunikationen är lättare när man är ett kompisgäng, säger Viggo.

– det kan tyckas lite sorgligt att säga det om att spendera massor av tid i en sunkig källare, men det här är helt klart det roligaste jag har gjort, skrattar Reza Kazemi.

Kan man märka på något vis att ni är ett Hässleholmsband?

– Alla är Hässleholmare och även  miljön runt om har påverkat. Vi släppte till exempel en musikvideo till låten Marina tidigare i år som spelades in i magle våtmarker. 

Vi följer med bandet in genom metalldörren till replokalen de disponerar. Alpaca Dream pluggar in och spelar en rå version av just låten Marina. 

Hur tänker ni kring att spela live?
Är det inte vanligt att börja på scenen och sedan släppa låtarna?

– Jag tycker själv att det är roligare att gå på en konsert där man har hört låtarna innan, säger Reza Kazemi.

– Det är ju mycket enklare att spela in och nå ut med musik nu, säger Viggo. Sedan när det är dags att spela live så sprids ordet vidare via kompisar. Det var väldigt kul att se så mycket folk på plats under stadsfesten – och att folk faktiskt sjöng med i våra låtar!

Läs övriga artiklar i reportaget Popstad Hässleholm:
Perrong 23: “Det är aldrig bättre i Berlin”
Patrik Nilsson, Studiefrämjandet: “Viktigt att alla stöttar varandra”

Del 1 av 3 i vår reportageserie om Hässleholms musikliv.