Espresso – Din lokala tidning

Stroken blev början på ett nytt liv

Stefan Persson är en man i sina bästa år, han bor i Knislinge och har själv haft stroke för ett tag sedan. Det kan man inte tro när man träffar honom. Stefan är levnadsglad och han brinner verkligen för sitt uppdrag som ordförande i Strokeföreningen.

Stefan drabbades av en stroke för sex år sedan, efter en tid av mycket stress.

– Det var en stor omorganisation på företaget som jag jobbade på, och samtidigt så höll vi på att byta kök hemma, så det var struligt på arbetet och kaosaktigt i hemmet. När jag skulle äta min lunch en dag på jobbet så kunde jag inte hålla i glaset, jag började att salivera kraftigt och hela världen snurrade otroligt fort runt omkring mig, minns Stefan.
Arbetskamraterna ville ringa 1177, men Stefan stod på sig och inväntade frun som skjutsade han till lasarettet, där läkarna gav honom en rejäl utskällning för att han inte lät sig hämtas av ambulansen.

Jag hade fått en propp på höger sida, hade släpande gång och fick utskrivet blodförtunnande medel. Efter fem dagar på sjukhuset så var det hemgång, fortsätter Stefan att berätta.

Åtta månaders rehab
Hemmavistelsen blev dock inte så långvarig. Stefan fick åka in akut igen eftersom medicinerna spökade.

– Då hamnade jag på avdelning 9 i Hässleholm och jag måste bara berömma personalen där. Vilka fantastiska människor som jobbar där! Stefan var på dagrehab på avd. 9 i åtta månaders tid.

– Jag tränade upp mig till den du ser här idag.
Jag fick en lindrig variant av stroke, och det är jag tacksam över, för jag ser livet på ett helt annat sätt idag än då, säger han.

Kontakt på facebook
På Facebook kom Stefan i kontakt med gruppen ”Stroke mitt i livet”.

– Jag gick med i gruppen och där var det människor som jag, mitt i livet, som plötsligt fått stroke, och som berättade om sin sjukdom. Det blir en helt annan gemenskap och igenkänningsfaktorn är stor bland oss också, berättar Stefan.

Strokeföreningens ordförande
Stefan fick under rehabtiden även kontakt med Gun Ohlsson som var sekreterare i Strokeföreningen och hon kom också från Knislinge.
Detta ledde till att han blev ordförande i Strokeföreningen 2015.

– Jag blev rekommenderad av Gun att ta en plats i styrelsen för Strokeföreningen och blev tillfrågad av den dåvarande ordföranden om att ersätta honom på grund av sjukdom. Jag tackade ja till detta enormt betydelsefulla uppdrag som jag nu har och har haft i fyra års tid. I föreningen finns det ca 105 medlemmar från Östra göinge, Kristianstad och Bromölla.

Internationella Strokedagen
Den 14 maj är det Internationella Strokedagen, och Strokeföreningen kommer att vara på plats inne i centralhallen på Centralsjukhuset i Kristianstad och informera samt dela ut broschyrer om hur man kan förebygga stroke.

– Passa gärna på tillfället att hälsa på oss. Vi kommer att stå där från klockan 14.00 till 16.00, hälsar Stefan.

Vill du läsa mer:
www.strokekristianstad.se

Att förebygga stroke

Vi passade på att ställa frågor till Arne Lindgren som är Professor i neurologi på Lunds Universitet, hur man kan förebygga stroke och vilka möjligheter det finns för den som har drabbats av den neurologiska sjukdomen.

Vad bör man tänka på för att motverka stroke?

– Först och främst är det viktigt att man ser över sin livsstil och livsstilsfaktorer. Man kan redan börja att bearbeta detta i tidig ålder, men det är inte för sent att börja med detta även i högre åldrar. Det är oerhört angeläget att man hjälps åt och stödjer varandra i familj och omgivning.
Det man bör avstå är rökning, även passiv rökning, undvika att salta extra på maten, och man skall försöka att undvika övervikt. Däremot skall man motionera regelbundet och att äta rikligt med frukt och grönsaker är också bra. Man bör också göra regelbundna kontroller på vårdcentralen avseende blodtrycket och även kontrollera hjärtat om man märker oregelbunden hjärtrytm eftersom det ibland kan tyda på förmaksflimmer.

Vad kan sjukvården göra?

– Sjukvården kan hjälpa till med utredning och behandling av riskfaktorer, och givetvis sätter vi in olika mediciner som kan variera fast det är beroende på person och sjukdomstillstånd.
Vi kan också hjälpa till med rehabilitering och ge information om vad stroke och TIA- attacker är för något.
Och så förmedlar sjukvården även kontakter med kommuner, hemtjänst och patientföreningar.

Hur ser framtiden ut för en strokedrabbad?

– Prognosen för en person som har fått stroke är olika för olika personer och beror till exempel på när personen kommer in till sjukhuset, vilken behandling som ges och även om det finns några bakomliggande sjukdomar.
Många av dem som får stroke har ändå en ljus framtid att komma tillbaka till.

Vad menas med AKUT-testet?

– Att man skall söka AKUT ifall något av nedanstående symptom stämmer. Ordet AKUT har sin förklaring i de olika bokstäverna som man bör uppmärksamma vid plötsligt uppkomna avvikande symptom.
A – Ansikte, nytillkommen snedhet/förlamning i ansikte
K – Kroppsdel, nytillkommen svaghet eller känselnedsättning i kroppsdel
U – Uttal, nytillkommen talrubbning
T – Tid, viktigt att söka sjukvård snabbt

Tänk på att det även kan förekomma andra symptom på stroke, det är bättre att akut fråga sjukvården till råds en gång för mycket än en gång för lite, avslutar professorn intervjun med.

Text: anita@espressomedia.se
Foto: Privat

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy