Perrong 23: “Det är aldrig bättre i Berlin”

Perrong 23: “Det är aldrig bättre i Berlin”

0

POPSTAD HÄSSLEHOLM. Många av Sveriges stora band på populärmusikscenen har börjat i mindre städer. Hässleholm sattes några år på Sverigekartan genom Siestafestivalen och lokalt har det länge funnits föreningar som genom sitt engagemang har bäddat för en aktiv musikscen på gräsrotsnivå.
Hur står det till med den lokala scenen och tillväxten av nya
musiker idag? Vi har pratat med några av de aktiva krafterna inom
musiklivet och vi börjar hos Perrong 23 som länge varit en
viktig scen för både lokala musiker och band från Sverige och världen.

Allt började med ambitionen om en musikfest i Hembygdsparken 1977. Lappar sattes upp på stan och en grupp unga människor samlades kring idén, som genomfördes och året därpå resulterade i att föreningen Hässleholms Musikforum bildades. Idag har Musikfesten bytt namn till Sommarfesten och i augusti arrangerades den 42:a upplagan av evenemanget. Det fortfarande livfulla Musikforum är i dag en av sveriges äldsta verksamma musikföreningar. Utåt är Perrong 23 kanske ett kändare namn – det spelställe som föreningen drivit sedan början av 80-talet, först på Järnvägsgatan 23, sedan vid Nytorget och numera på adress Stobygatan 1.

”Ingen kastar kultur in i ditt vardagsrum”

Sofie Ward, revisor och aktiv medlem i föreningen sedan många år tillbaka menar att det är viktigt att hålla liv i möjligheten att ta del av livemusik utanför de större städerna. 

– Vi jobbar lite efter devisen ” Det är aldrig bättre i Berlin”. Saker blir aldrig större – eller mindre – än man själv gör dem och var du än bor finns det ingen annan som gör det åt dig. Många vill flytta till Malmö, Göteborg, Stockholm, Berlin.. Men var du än bor kommer ingen och kastar kultur in i ditt vardagsrum!

Föreningen präglas än i dag av en stark gör det själv-anda och är på många vis en verksamhet som är uppdelad i flera mindre undergrupper.

– Just nu har vi en del som heter Klubb Dystopia, som arrangerar konserter inom alternativ rock med mycket 70-talsinfluenser som är väldigt aktiv och ordnar konserter. Själv jobbar jag med folkmusikkvällar som har inneburit väldigt spännande möten mellan de medverkande musikerna när vi har kört det tidigare.

Sommarfesten innebär varje år en urladdning för de idéella krafterna i föreningen. Årets upplaga innehöll band som Hugo den Fete, Bjäran och Kolonien och pågick samtidigt som Stadsfesten.

– Det är alltid kaos inne i lokalen en månad efter sommarfesten, sedan börjar det bli dags att ta tag i hösten, skrattar Sofie, som vi träffar över en kaffe på lokal i Hässleholm.

Växer som människa

Höstens första bokning är klar. Malmöbaserade Vånna Inget vars punkinfluerade rockmusik har spelats flitigt på svenska  livescener sedan bandet startade 2011 spelar på Perrongen den 4 oktober. Sofies eget band, Utflykten, står på scenen som förband.

– I stort sett alla som är delaktiga i föreningens arbete är ju själva musiker, eller uttrycker sig konstnärligt på annat vis, säger Sofie.

För hennes egen del har medlemsskapet i Hässleholms Musikforum präglat livet påtagligt – bland annat hennes yrkesval.

– Jag jobbar som ljudtekniker på Sveriges Radio i Malmö, idag har jag kört ljudet i P1 Kultur. Det var under en sommarfest för många år sedan som Patrik Nilsson (läs mer om honom på nästa uppslag) snabbt behövde en ljudtekniker. Han tyckte att jag, som aldrig hade rattat ljud, säkert skulle fixa det och såg till att jag hamnade bakom mixerbordet i ett av tälten.

Plantskola för många

Just möjligheten att hitta nya sidor av sig själv och växa som människa ser Sofie som en av föreningens viktigaste styrkor.

– Det är ofta som man upplever att inget funkar i föreningen, men det finns liksom en mening med att folk ska hitta sina egna lösningar. Jag vet att det finns många – till exempel ljudtekniker – som kommer från en bakgrund i Hässleholm som i dag jobbar i organisationerna för sveriges stora musikfestivaler. För oss som håller på med det här är inte det viktigaste att det kommer en jättestor publik på arrangemangen, utan det är att i sig genomföra det vi planerar. Om tio personer kommer har de som är inblandade ändå fått nya erfarenheter, en fantastisk upplevelse och byggt upp ett kulturellt kapital – om 80 personer kommer är det så klart ännu roligare.

”Behövs fler mötesplatser”

I föreningens stadgar står skrivet att Musikforum ska verka för att lyfta fram lokala musiker – något som Sofie menar har blivit allt svårare med åren.

– Det finns band, de är få men bra. Men det stora problemet är att det saknas replokaler i dag. Mötesplatser som till exempel Rockluckan som fanns tidigare är viktiga för att man ska ha någonstans att börja. Det saknas kontaktytor där man kan ses och där nya personer som kommer in har andra musiker att se upp till och lära sig av. Det blir att man börjar snacka när man repar på samma ställe – ”Tjena, repar ni här nu” ”Vad är det där för bas?”…

Varför är det viktigt med en lokal scen?

– Hässleholm är ju en stad som växer. Vi har kommunikation via tågen men det behövs ett utbud för att det ska vara värt att bosätta sig här. ”Verkshöjdskultur” som kommer utifrån är också bra, men för att folk ska växa till den nivån behöver det överallt finnas någonstans för människor att börja utöva kultur!

Patrik Nilsson, Studiefrämjandet: “Viktigt att alla stöttar varandra”
Alpaca Dream: Utan vänskap ingen musik