Espresso – Din lokala tidning

Fyra äktenskap och en skandal

Fröken Lisken   föddes 1730 i Växjö som dotter till en handlare och bör ha haft det rätt gott ställt under barndomen. Fyra äktenskap och 73 år senare avled hon som Rådman Carl Deflons fru Elisabeth Sandberg. Skandalen var det dock inte hon som orsakade.

En oktoberdag 1748 vigdes tenngjutarmästaren Olof Frank och jungfru Lisken Sandberg i Växjö domkyrkoförsamling. De fick leva ihop i ett decennium innan maken dog av kolik (magåkomma) 45 år gammal. Under dessa år fick paret fem barn som vid makens död ännu inte fyllt tio år.

Det hände att en änka till en tenngjutarmästare drev verkstaden i sitt eget namn med gesäller som arbetade för henne under flera år innan hon till slut gifte sig eller sålde verkstaden. Men Lisken verkar inte ha varit intresserad eller kunnig nog för att driva företaget på egen hand för hon gifte om sig så snart änkeåret var slut. Kanske var det inte så lätt att driva företaget och samtidigt fostra flera små barn även om hon troligen hade pigor och drängar till sin hjälp.

Drygt ett år senare, i början av november 1759, vigdes tenngjutaremästaren Magnus Lundwall och änkan Lisken som nu kallas Elisabeth Sandberg. För andre maken Magnus del var det praktiskt att gifta sig med en tenngjutaränka. Han fick nämligen verkstaden och änkan i samma paket. Änkan Elisabeth kunde troligen välja (och vraka) bland de gesäller maken haft i sin tenngjutarverkstad vid valet av den nya maken. Det var dock viktigt att han klarade mästarprovet så att paret hade sin försörjning tryggad.

Hennes andre make, Mästare Magnus Lundwall, skulle dock inte bli långlivad. Valborgsmässoafton 1761 dog han, bara 31 år gammal, i fläckfeber. De hade hunnit få en son, Lars Peter, född 3 februari 1760. Nu stod Elisabeth utan make igen. Det var nu, när hon skulle välja sin tredje make, som hon gjorde ett mindre bra val.

Knappt var sorgeåret till ända innan ”madam Elisabet Sandberg” en majdag 1762 vigdes med ”Tengjutaren Mästaren Erland Fogelberg” (sic!). Paret levde ihop i tio år men maken verkar ha tröttnat på hustrun och lämnat verkstaden. I mars månad 1773 inträffade så en stor skandal i Växjö. Anna Maria Blackstadia, hustru till en av stadens rikaste män, riksdagsmannen och handlanden Olof Hansson, tog en rejäl summa pengar med sig och rymde utomlands tillsammans med Erland Fogelberg. De två inblandade familjerna kände troligen varandra väl. De har nämligen varit faddrar åt varandras barn…

Erland och Elisabeth hade fått sex barn i sitt äktenskap men samtliga hade dött i späd ålder. Elisabeths barn från hennes två föregående äktenskap hade alla uppnått vuxen ålder och bör inte ha drabbats så hårt, utöver att man säkert tisslade och tasslade i staden om ”den stora skandalen”.

Anna Maria och hennes make däremot hade nio barn tillsammans. De äldsta hade nått vuxen ålder men de yngsta var ännu bara i femårsåldern. Man kan undra vad Anna Maria och hennes medrymling Erland tänkt sig för framtida liv?

Anna Marias make Olof tog hårt åt sig av skandalen och drabbades några månader senare av ett slaganfall och han dog i juni 1773. Nu stod alltså deras barn utan föräldrar eftersom modern rymt utomlands.

Det finns noteringar i nederländska arkiv från 1777 att Sverige försökt att få Anna Maria Blackstadia och Erland Fogelberg utlämnade men att tingsrätten i Amersfoort avslagit denna begäran. Avslaget på utlämningsansökan måste ha skrivits efter hans död då hans hustru/änka Elisabeth fick gifta om sig redan 1776.

Änkefru Anna Maria Blackstadia återvände så småningom via Norge och flyttade in hos en av sina döttrar. Hon dog 60 år gammal i Växjö stadsförsamling den 6 oktober 1799 av slag.

Som övergiven hustru till Erland Fogelberg fortsatte Elisabeth Sandberg att skriva under protokollen för tenngjutarverkstadens produktion som hustru ända tills januari 1776 då det plötsligt står änka som titel. I kyrkoarkiven finns inget som vittnar om Erlands död men på något sätt har man i Växjö fått vetskap om hans död.

På nyårsafton 1776 gifte sig ”Madam Elisabeth Sandberg” med tenngjutare Carl De Flon. Han var bara 25 år medan nyblivna hustrun var 46 och inne på sitt fjärde äktenskap.

Äktenskapet mellan Elisabeth Sandberg och Carl De Flon verkar inte resulterat i några barn. 1799 drabbades Växjö av en större brand och tenngjutarverkstaden ödelades tillsammans med flera andra hantverkares verkstäder. I noteringarna efteråt noterades ”Rådmannen och Tenngjutaren” Carl De Flon som gift och barnlös och ”rik genom flit och hushållning”.

73 år gammal avled Elisabeth, i Växjö den 19 september 1803 som aktad hustru till en av Växjös styrande män och ledande hantverkare, ”Rådman Carl Deflons Fru Elisabeth Sandberg”. Inget om hennes levnad syns i dödsnotisen i kyrkboken utöver titeln. Kanske hade tredje makens skandal trettio år tidigare fallit i glömska.

Text och foto: Anette Blidberg

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]]]>

Subscribe
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Hemsidan använder cookies för att optimera din användarupplevelse. Vi utgår från att du godkänner detta men du kan välja att lämna oss om du önskar. Acceptera Läs om vår integritetspolicy

0
Kommentera gärna artikeln – klicka här!x
()
x