En dag för reslystna

0

Nästa år fyller Swansons travel i Osby 35 år. Bortsett från ett år (2002) så har företaget gått med vinst varje år sen starten. Hur många företag kan visa fram ett sådant facit? Framgången har ju naturligtvis sin förklaring. En stark affärsidé, konsekvens och en förmåga att behålla och attrahera nya resenärer – från år till år.

Lång planering

Ett sätt att knyta nya och gamla resenärer till sig handlar om attraktiva upplevelser och att skapa ett forum för information. – Våra resenärer planerar ofta sina resor i upp till fyra år innan det är dags för avfärd, säger Tommy Swanson. Ofta handlar det om stora investeringar i samband med bemärkelsedagar, där kanske hela familjer reser iväg tillsammans. Så det är viktigt att allt fungerar och att man får valuta för pengarna.

 

Satsar på Sydamerika

Swansons har ett grundmurat starkt renommé i branschen. Det visar alla de utmärkelser som företaget får för sitt arbete. – Vår satsning på USA är ju fundamental i vår kommunikation. Det gör ju givetvis att vi alltid är ett alternativ för alla som planerar en resa dit. Det svåra för oss uppstår när vi säljer resor till Australien eller Sydafrika. Mindre komplicerat blir det dock när vi nu satsar stort på Sydamerika. Många drar ju ett likhetstecken kring USA och Amerika.

 

Hemma hos Cash

Mest kända är Swansons för sina rundresor i USA. Släktresor och musikresor är bara exempel på ett stort antal möjligheter att se landet med hjälp av reseledare och en unik service kring hela upplägget. Under musikresan i trakterna kring Nashville, Memphis och New Orleans, får deltagarna komma hem till Fats Domino på fika. De får träffa Billy Swan som skrev och framförde den odödliga hiten I can help. De får också träffa Mr Cash. Inte Johnny Cash, för han har tyvärr vandrat vidare. Men väl hans bror Tommy, som också är en artist om än i mindre skala. Tommy kan du få träffa och lyssna på den 3 mars i Osby. Då är det långresedag med fint besök.

 

Fyller 10 år

I år är det tionde gången som Swanson arrangerar sin långresedag. Då kommer besökare från hela södra Sverige till Osby. Förra året räknad man in ca 1100 personer som tillsammans med ytterliga ett hundratal från personal och utställare, trängdes ihop i lokalerna. – Vi skulle kunna flytta hela arrangemanget till något annat ställe med mer plats, säger Tommy. Men då skulle vi tappa en del av grejen som är väl förknippat med den miljö som Swansons har sin verksamhet i. – Det är trångt men vi har förbättrar flödet i år, som förhoppningsvis gör att besökarna inte upplever något obehag.

 

Större än TUR mässan

Ingen annan mässa i norra Europa är större om vi räknar antalet utställare från amerikanska myndigheter. – De ser ett stort värde i att komma till Osby just för att de besökare vi har, är till 75 % resenärer med avsikt att resa till USA. I jämförelse med andra resemässor, där besökare har ett mer allmänt och spritt intresse, säger Tommy. Många av utställarna flyger hit enbart för att komma till Osby denna dag.

 

Stor apparat

Långresedagen är ett stort arrangemang för Swansons som betyder mycket även för handeln i Osby. De flesta besökarna kommer ju utifrån som passar på att både äta och shoppa när de ändå är här. – Många stannar här upp sex timmar och passar på att boka sig på flera olika föredrag, säger Tommy. Under hela dagen håller vi 18 föredrag kring våra olika resor. Samtliga blir fullbokade. Förutom utställningen, tävlingar och föredrag, så blir det underhållning av både Tommy Cash och husbandet Dönebergapågarna. – Att detta funkar så bra som det gör, beror helt och hållet på vår personal, som ställer upp hela dagen för att detta ska bli så bra som möjligt, avslutar Tommy.  Till sin hjälp har de också ett 15 tal ungdomar som ser till så att alla känner sig välkomna. Årets upplaga kan bli den största hittills. Intresset för Swansons är större än någonsin. Lägg därtill den låga dollarkursen – så har du ett vinnande koncept.

 

Text och bild: johnny@alltomosby.se

Kommentarer